Alex Mocanu
mocast
Ai probleme? Încearcă ceva, orice!
0:00
-12:24

Ai probleme? Încearcă ceva, orice!

Toată lumea se plânge, nimeni nu încearcă nimic. Am observat că oamenii preferă să rămână într-o "depresie confortabilă" decât să încerce măcar o schimbare mică.

🎙️ În episodul ăsta:

  • De ce oamenii caută scuze să nu încerce

  • Cum era dezvoltarea personală acum 20 de ani vs. acum

  • De ce "fericirea e o alegere" îi sperie pe oameni

  • O soluție și recomandare de carte


În era în care majoritatea oamenilor au issues, se plâng de ceva, au probleme acasă sau nu se descurcă cu copiii lor, care teoretic le aduc cea mai mare bucurie în viață … prea mulți se plâng și prea puțini dintre ei încearcă să facă ceva cu asta. Hai să facem ceva!

Salutare, sunt Alex Mocanu. Mă ocup cu stand-up comedy și dezvoltare personală. Practic fac haz de necaz iar apoi rezolv necazul :). Râdem și ne dezvoltăm și pe alexmocanu.ro, unde te poți abona la newsletter.

Probleme multe, soluții puține

În discuțiile mele cu prietenii dar și cu oameni random, pe la show-uri, în ultimii mulți ani, am observat că se vorbește mult despre problemele cu care ne confruntăm dar nu și despre încercarea de a le rezolva.

De ce căcat nu încercați lucruri?!?!

Eu am încercat TOT! Tot ce mi-a apărut pe zona de dezvoltare. Iar din zecile de chestii am rămas poate cu 3 sau 4 practici. Poate pare puțin dar dacă alea îmi îmbunătățesc viața, nu mai contează că am încercat 50 de lucruri.

Dacă scopul tău e să te îmbogățești și faci 20 de afaceri din care falimentează 18 dar două te fac milionar, nu mai contează că ai "eșuat" în 90% din cazuri, nu?

Cei mai mulți oameni, când aud o informație care are potențialul de a le schimba viața, caută motive să NU încerce.

Zic să încerci. Să experimentezi.

Ok bro dar nu pot să renunț la alcool că mă ajută la socializare și la distracție. Ok, înțeleg! Dar poți sta 6 luni fără să bei alcool?! Și să tragi concluzii apoi.

Asta doar dacă te plângi! Dacă tu te bucuri de viață, nu contează părerea mea despre tine. Dacă spui că nu dormi bine, că ești obosit, stresat, anxios, depresiv, că nu te înțelegi cu soția, că îți e greu cu copilul, că simți că nu ești bun de nimic. Atunci cum să nu încerci nimic? Numai una din astea e gravă ce să mai zic că majoritatea suferă de 2-3 sau chiar toate.

Evoluția mentalității

Pe vremuri, acum 20 de ani, singurele lucruri acceptate ca dezvoltare personală erau să mergi la sală și să te lași de fumat. Erau puțini care făceau asta dar exista un respect.

Dar să mănânci sănătos. Să calculezi macro-nutrienți. Să nu mănânci carne. Să citești dezvoltare personală sau să meditezi … pfff … gay!

Lumea e într-o schimbare. Și merge și în direcția asta. Merge în două direcții și e o idee bună să alegem. Nu să se aleagă pentru noi.

E direcția distructivă, în care ți s-au pus în mână lucrurile cu care îți poți distruge singur viața. Telefon cu acces la toate informațiile și la toată lumea, alcool, droguri, mâncare fără nici o valoare nutrițională adusă super rapid chiar la ușa ta, posibilitatea de a nu interacționa cu alți oameni că tu ai tot ce îți trebuie fix pe canapea, etc.

Dar ca răspuns la depresia generală din societățile dezvoltate, au început să apară informațiile astea care să te ajute să ai o experiență de viață mai bună. Și e acceptabil să încerci acum.

E ok să vorbești despre asta. Lumea încă nu e de acord cu mine dar simt cumva respectul pe care l-am simțit când m-am lăsat de fumat, în 2012, la 24 de ani. Erau impresionați dar și sperau să mă apuc din nou ca să se simtă ei mai bine fumând în continuare.

Așa e acum cu dezvoltarea personală. Oamenii se bucură pentru mine, că mă văd mai bine dar nici nu vor să stea prea mult cu mine fiindcă le arată lor că se poate mai mult. Și nu vor.

Mă întreabă cum ar putea să facă și el nu-știu-ce, îi dau niște idei iar apoi încearcă să mă convingă că la el nu merge.

Tu îți dai seama unde am ajuns?! Ce ne-a adus, ca specie, la nivelul ăsa incredibil de dezvoltare a fost capacitatea omului de a căuta obsesiv o soluție unde pare că nu există niciuna. Acum folosim mințile astea pentru a ne convinge că ceva ce e realizabil nu se aplică în cazul nostru.

Știi că Thomas Edison a încercat de 1000 de ori până a creat becul? E și faimosul lui citat:

"Nu am eșuat de 1000 de ori, am găsit 1000 de moduri care nu funcționează"

Frica de responsabilitate

Aici e adevărata problemă.

În cartea Solve for Happy, Mo Gawdat spune că "happiness is a choice". Și cică au observat, pe Kindle, unde poți urmări comportamentul cititorilor, că după ce spune asta, în carte, că fericirea e o alegere, 80% din cititori au închis cartea și nu au mai revenit la ea.

Oamenii nu vor să știe că sunt responsabili de fericirea lor. E mai grea povara responsabilității decât frica de a rămâne așa. E o depresie confortabilă.

Și atunci îți amintești că tu totuși ai realizat mai multe, pe hârtie, decât mine. Tu ai o casă iar eu stau în chirie. Tu ai călătorit mai mult. Ia mai da-l în căcat și pe Mocanu care îmi spune mie despre viață dar el stă în chirie, nu bea, nu se distrează … nu mai știe să trăiască.

Unii oameni simt că eu cu Andreea avem o relație frumoasă. Observă că Toto, băiețelul nostru, nu obișnuiește să se îmbolnăvească prea des și știu că noi nu am ajuns cu el la spital în timp ce copii lor sunt de 3-4 ori pe an la urgențe. Dar consideră că am avut noroc la loteria genetică. E mai ușor.

Normal. Și înțeleg pe deplin. Sunt obosiți. Au niște joburi super demanding la care nu pot renunța fiindcă au rate la casă și la tot ce e în casă. Sunt copiii ăștia care tot vor atenție și bunicii care sunt departe sau nu ajută suficient.

I get it!

Ziua în care te simți mai bine

Văd atât de clar niște lucruri. Și nici măcar nu sunt bine încă, așa cum vreau să fiu.

Știi când te îmbolnăvești? Gen ai două zile când ai febră, te doare tot și ești la pat? Iar apoi, a treia zi ești puțin mai bine? Nu bine, tot îți e rău dar te poți da jos din pat. Poți mânca. POȚI SĂ TE SPELI … în sfârșit. E RAIUL PE PĂMÂNT! Simți deja că urmează să fii bine și să revii la viața ta.

Aici sunt. Cu dezvoltarea. Mi-a fost rău și simt că a venit ziua aia în care mă simt mai bine.

Oprește-te puțin și analizează ce naibii se întâmplă cu viața ta. Că trece timpul. Vezi ce nu prea îți place și încearcă să citești ceva legat de subeictul ăla. Simplu și fun de citit sunt cărțile lui Mark Manson "arta subtilă a nepăsării" și "arta subtilă a disperării".

Dacă intri pe drumul ăsta. Al căutării. Nu o să te mai simți singur, ca acum 10-20 de ani. Suntem o grămadă. Dacă vrei să fii între niște oameni, pe drumul ăsta, abonează-te pe alexmocanu.ro.

Anturajul contează super mult. Serios! Să îți schimbi oamenii din jur poate fi cheia schimbării tale. Vezi episodul ăsta, despre cum să aduci oportunități și oameni noi în viața ta iar noi ne revedem în următorul.

Sărutmâna că te-ai uitat
Pace și dragoste 🙏❤️
Alex

Mersi că ai citit. Te poți abona să primești pe mail episoadele noi și noutăți de la mine 🙏

Discussion about this episode

User's avatar