Alex Mocanu
mocast
Ce ne menține săraci: o discuție necesară despre bani
2
0:00
-14:26

Ce ne menține săraci: o discuție necesară despre bani

Poate nu ai nevoie de milioane. Poate e mai simplu decât crezi. Povestea mea de la sărăcie, la a avea bani ... și înapoi 🤦‍♂️. Cu învățături pe parcurs 💪
2

Pentru majoritatea, banii sunt o problemă. Fie că nu au deloc, fie că au prea mulți - crede-mă, am văzut. Am fost păcăliți să credem că banii sunt totul și ori îi considerăm scopul suprem, ori "ochiul dracului", cum spune vorba. Adevărul e că nu putem trăi fără ei și sunt o unealtă extraordinară pentru a ne atinge scopul. Doar că noiam uitat să punem și un scop.

Dacă ai nevoie de un ciocan, să bați un cui, când obții ciocanul nu te apuci să postezi pe Instagram ce tare ești tu că ai ciocan. Sau să faci coaching pe obținere de ciocan. Nu! Bați cuiul ăla! În gura mă-sii de cui.

Dar până la scopuri, mulți dintre noi trebuie întâi să facem mai mulți bani. Hai să vedem cum și la ce ne ajută.

Salutare! Eu sunt Alex Mocanu. Fac stand-up comedy și content de dezvoltare personală bazat pe povești din viața mea.

Eu am fost mult timp ignorant vizavi de bani. De doi ani însă tot încerc să aflu care e faza cu banii, cum să îi fac fără să simt că îmi vând sufletul, cum să îi investesc și cum să mă bucur de viață cu ajutorul lor.

Faptul că am făcut bani mai mulți decât îmi imaginam iar apoi am rămas fără m-a ajutat foarte mult să înțeleg ce pot face banii și ce nu. Când sunt suficienți și ce pot pierde dacă devine totul despre bani.

Ascultă până la capăt povestea mea de la sărăcie, la a avea bani și înapoi … și ce am învățat pe parcurs.

Banii suficienți sunt mai puțini decât crezi

Am citit într-un articol de pe substack-ul lui

, un dialog dintr-un serial văzut de el:

Ea: De ce trebuie să fie întotdeauna despre bani cu tine?

El: Pentru că nu avem deloc!

Nu poți vorbi despre bani fără să iei în calcul că pentru unii banii înseamnă supraviețuire. Nu vreun moft. Ți se rupe de filozofii dacă n-ai bani de chirie. Sau n-ai bani de nimic. Crede-mă, am fost acolo. Înțeleg! Se spune că banii sunt ca oxigenul - îi observi când nu ai destui.

Însă avem impresia că să ai bani înseamnă să fii milionar. Și asta cred eu că e unul din factorii care ne menține săraci. Dacă începi să faci niște bani, realizezi repede că suficient … e mult mai puțin decât credeai. Dacă crezi că să ai bani înseamnă să fii milionar ești mult mai deschis la riscuri inutile. Gen jocuri de noroc (unde includ și loteria), manevre și combinații dubioase sau chiar chestii periculoase.

Dar dacă să fii bogat înseamnă 3000 de euro pe lună (de exemplu), pentru asta poate fi făcut un plan. Sună realizabil.

Cum spune Ramit Sethi:

Poți să te simți bogat câștigând 50.000 de dolari sau sărac câștigând 500.000.
Totul ține de cât de conștient și asumat îți gestionezi banii

Tânărul care credea că 1000 de lei sunt "siguranță financiară"

Când am început să fac stand-up puneam bani deoparte. La un moment dat aveam strânși 1000 de lei. Eram atât de mândru că am bani deoparte, când toți din cartier aveau datorii… aveam impresia că pot rezolva orice. E nevoie de o operație pe creier? Am eu am ăia 1000 de lei … se rezolvă!

Iar când m-am mutat cu Andreea, soția mea, a trebuit să plătim prima lună de chirie și garanția, în total vreo 2300 de lei. Atunci mi-a picat fisa cât de puțini bani am. Și aveam 28 de ani. Eram prea adult ca să consider că 1000 de lei sunt bani mulți.

Asta era în 2015. (la mulți ani nouă, 10 ani de relație)

În 2018, după primul meu turneu, și primul show la Sala Palatului, strânsesem peste 9000 de lei. Nu-mi venea să cred. Eram bogat din nou! 🤑

Iar apoi, am ajuns să fac o reclamă la care să lucrez 3 zile și să încasez 5000 de euro. Și am realizat cât de puțin erau 9000 de lei.

Iar apoi mi-am luat o mașină de 13.000 de euro fără să fac credit și fără să o vând pe cea pe care o aveam. 💸

Iar apoi era să îmi distrug familia fiindcă am pierdut contactul cu realitatea, cu emoțiile și responsabilitățile mele adevărate. Am considerat că eu fac bani, destul de mulți și asta e tot ce contează.

Știi câți bărbați au impresia că dacă câștigă mult e suficient să mențină o familie?! Ca și cum soția și copilul, dacă au o casă mare și multe lucruri nu mai au nevoie de grijă, iubire și atenție.

Asta e cu adevărat înspăimântător, sincer.

Visurile altora vs. bucuriile mele

Acum mult timp m-am gândit că să fiu bogat înseamnă să nu mă mai uit la prețuri când merg la restaurant sau când îmi iau haine. Asta înainte să spună Țiriac că el s-a simțit bogat când a intrat în cârciumă și nu s-a uitat la prețuri.

Bine, presupun că Dl. Țiriac voia să cumpere cârciuma, nu mâncare…

Iar când am ajuns acolo, chiar m-am oprit și m-am bucurat. Mi-am luat mușchi de vită argentinian pe plită încinsă fără să sufăr că era aproape 200 de lei. A fost mai bun gustul bogăției decât al fripturii. Eu și eram obișnuit cu ceafă de porc.

Dar am avut și visul de a-mi lua adidași. Ca orice copil sărac crescut cu o singură pereche de teniși câte 3 ani de zile. Iar după 7 perechi de sneakers cumpărate compulsiv în 3 luni de zile, m-am întors la vechii mei AirMax, luați la 50% reducere. Pe ăia îi purtam cel mai des. Țineam la ei. Făcusem un efort să îi cumpăr.

De asta consider că e bine să câștigi din ce în ce mai mult, fără să visezi la milioane. Pentru că, ușor ușor, dai la o parte visurile pe care le ai și vezi dacă ele chiar înseamnă ceva pentru tine.

Fiindcă cele mai multe din visurile astea ale noastre nu sunt doar superficiale ci nici măcar nu sunt ale noastre.

În ultima vreme însă, fiindcă nu au mai fost așa de mulți bani, una dintre măsurile de economisire a fost să mâncăm doar acasă. Am crezut că o să fie deprimant dar a fost extraordinar! 🤩

Să mănânc doar ce gătește Andreea a dus aprecierea mea pentru ea la cele mai înalte cote. Am fost nevoit să mai intru și eu în bucătărie și am învățat mai mult despre ce înseamnă alimentație sănătoasă. Ceva ce mă interesează în perioada asta. Și cel mai frumos: am început să stăm toți 3 în bucătărie, cu tot cu fi-miu, să pregătim mesele împreună. Nu pot exprima în cuvinte bucuria care mi-o dă chestia asta.

Fă mai mulți bani!

Dacă simți că banii sunt principala ta problemă o poți da la o parte doar făcând niște bani. Știu. E mai ușor de spus decât de făcut.

Poți începe cu un plan!

Pariez că din toți oamenii care se plâng de bani, foarte puțini încearcă să facă ceva.

Să se gândească “Bă frate, am problema asta, an dupa an. Hai in căcat să fac ceva!”

Dedică un an de zile făcutului de bani! Mai lasă-l in căcat de Netflix. Mai puțină distracție…

Un an, atât! Bagă două joburi, Glovo, freelance. Fă cursuri gratuite sa înveți un skill nou! Economisește, dacă ai cum.

Iar in timpul asta, citește despre ce sunt banii. Cum funcționează și cum să îi faci.

Măcar 3 cărți de educație financiara.

Nu o să fie ușor. Poate nici nu o să îți iasă. Dar daca nu poți dedica UN AN din viață CELEI MAI MARI PROBLEME DIN VIAȚA TA atunci nu e așa o mare problemă.

Și dacă nu îți iese … nimeni nu a avut de pierdut că știe mai multe lucruri.

Accept acest semi-adevăr, că e greu să faci bani în România. Dar dacă nu ai încercat nimic, niciodată … sau ai încercat și ai renunțat la primul hop … măcar nu îi mai descuraja și pe ceilalți. Gen, e imposibil!

Promit că dacă faci un target (care e real, nu sa fii milionar) te concentrezi la asta și nu te plângi când e greu, o să se schimbe lucruri.

Gândește-te că faci niște bani pentru tine. Nu să demonstrezi cuiva ceva. Ca să vezi odată care-i faza cu banii ăștia. La ce sunt buni și ce nu pot face pentru tine.

O chestie care eu cred că ajută și ar trebui să o facem cu toții e să faci o listă cu câți bani ai nevoie anual și de ce. Serios! Scrie. Cu pixul pe foaie. Lasă mofturile. Nu-ți lua Lamborghini! Dacă ar fi să nu fie problemă banii, cum ai trăi și cât ar costa.

Eu am făcut lista asta și am ajuns la suma de 60.000 de euro pe an. Pentru viața mea ideală!! Asta mi-a dat mare încredere. Păi ăștia sunt 5000 de euro pe lună. Asta e realizabil. Nu trebuie să fiu milionar. Eu chiar cunosc câțiva oameni care câștigă suma asta. Aș putea și eu să o fac.

Am început să mă întreb și ce sunt banii, ce sunt ei în sine, ce sunt ei pentru mine, cum aș vrea să-i câștig. Am înțeles că:

Banii sunt o consecință a valorii pe care o oferi tu celorlalți.
Naval Ravikant

Dacă începi să vezi banii așa, ca valoarea pe care o oferi tu societății sau indivizilor, o să începi să câștigi bani de care chiar să te bucuri.

Când Banii Devin Obstacol în Calea Banilor

Acum, la aproape 40 de ani, înțeleg mai bine banii. E momentan frustrarea mea numărul 1 😅

Pentru că mi-am făcut ordine în viață, am lucrat la sănătatea mea, am o relație bună cu mine și cu familia mea … sunt super recunoscător … dar nu sunt suficienți bani. Iar asta mă dă peste cap.

Pentru că sunt spălat pe creier de societate și de părinți (fără să îți dorească, normal) cu ideile astea: că banii se fac greu, trebuie să muncești mult, că banul e ochiul dracului. Că oamenii bogați au făcut ei ceva manevre să aibe bani. Că banii nu sunt buni cumva. Simt că noi considerăm banii ca fiind cheia la orice dar în același timp un lucru rău.

Asta e o parte care mă blochează din a face bani. Mă blochează din a fi creativ uneori.

Eu cred că trebuie să muncesc mult iar când mă apuc de "făcut bani", mă trezesc în scurt timp că nu mai am grijă de mine, de familie … și mă dau peste cap.

Dar nu accept asta. Nu fac terapie ca să găsesc scuze pentru care nu reușesc. Fac terapie și dezvoltare personală ca să depășesc anumite limitări. Să progresez.

Succesul vine din pasiune și claritate, nu din nevoia de bani

După toată introspecția asta din ultimii ani vizavu de bani, am mai realizat o chestie. În toată perioada în care am făcut mai mulți bani decât visam când eram tânăr ficior, nu m-am concentrat nici o clipă pe a face bani. Nici măcar nu m-am gândit.

Când am început să merg în turneu, cu stand-up-ul, am făcut-o fiindcă era super tare. Mergeam cu băieții prin țară, ne distram, beam, mâncam porcării și cunoșteam oameni. Asta făcând ce ne place. Mă bucuram de bani, bineînțeles, dar nu mă gândeam la ei. Să fac stand-up era oricum peste orice sumă de bani.

Când am început să fac campanii cu branduri sau reclame, nu a fost fiindcă am căutat agenții care să mă bage și pe mine. Eram prezent online, am scos mult stand-up, apăream prin podcasturi iar companiile sau agențiile m-au considerat potrivit și m-au contactat. Să le dea Dumnezeu sănătate!

Apropo. Pentru evenimente sau alte tipuri de colaborare, mă găsești la contact@alexmocanu.ro.

Iar acum, pentru prima oară, caut să fac bani. Și ghici ce se întâmplă!? NU FAC! Normal 😅

Mă tot gândesc că am responsabilitate față de familie, să plătesc chiria, să cumpăr un teren fiindcă asta ne dorim ca familie…

Dar familia, visurile mele și creativitatea sunt o bucurie. Nu ar trebui să devină o sursă de stres.

Așa că revin din nou la treabă. Las ideea că trebuie să fac bani.

Dacă găsesc o colaborare sau un job care să nu-mi ocupe tot timpul dar să îmi ia din stresul cu banii … mă bag. Chiar dacă îmi e greu, că sunt de mulți ani independent.

Îmi și place ce fac acum, chiar dacă nu produce. Sunt dedicat creării de conținut pe care eu îl consider pozitiv și vreau să o fac din ce în ce mai bine și sper să am onoarea să impactez pozitiv cât mai mulți oameni.

Am mutat podcastul și newsletter-ul aici, pe Substack, unde cred că pot ajunge la mai mulți oameni. Foarte tare platforma!

Dacă banii nu sunt o problemă pentru tine și crezi că mesajul meu poate oferi valoare, ție dar și altora, poți contribui la crearea podcastului, newsletter-ului și conținutului scurt pentru social media. Ele sunt oferite gratis deci te poți abona oricum, să rămânem în contact.

Îți mulțumesc mult că ești aici. Povestește-mi într-un comentariu, pe scurt, experiența ta cu banii.

Sărutmâna că te-ai citit / ascultat!

Pace și dragoste, 🙏❤️
Alex

Discussion about this episode

User's avatar