Când locul de muncă îți schimbă viața


Când locul de muncă îți schimbă viața

Acum 14 ani, pe 12 Noiembrie 2009 s-a deschis Club 99 iar eu eram acolo, prima mea zi de muncă într-un loc unde aveam să lucrez peste 10 ani de zile și care avea să îmi schimbe total viața. Mă ocupam de sunet, lumini, tot ce înseamnă tehnic și aranjam clienții la mese. Asta după ce, Teo, Vio și Costel mă aduseseră de la Cafe Deko. Și după ce, cu o zi înainte de deschidere, unul dintre acționarii de la Club 99 de la momentul respectiv mă trimisese acasă că voia o fată elegantă la intrare. Din fericire, băieții (Teo, Vio și Costel) mi-au ținut partea și am rămas în funcție. De atunci am început să mă numesc frumoasa hostessă de la 99. Țin minte că la deschidere erau maxim 150 de locuri în sală și aveam vreo 200 de invitați și a fost așa de haos și așa de multe înjurături mi-am luat că am vrut eu să plec după seara aia 😂.

Primii ani au fost cel mai frumos haos posibil. Iubeam stand-up-ul și comedianții și eram cel mai mare fan al show-ului de improvizație Zis și făcut cu Costel, Micutzu’, Vio, Suzi și Teo ca MC. Eram super fericit că fac și eu parte un pic din show, din cabina de sunet. Apropo, câțiva ani mai târziu am avut plăcerea să prezint eu show-ul de impro de la 99 și rămân și acum unele dintre cele mai tari momente pe scenă. În primii ani ieșeau niște petreceri monstru cu comedianți și cu rapperii mei preferați. S-au făcut listening party la niște albume care au devenit legendare. Scăpat de sub control al lui DOC sau ITP al lui Deliric. Acolo nu doar că l-am cunoscut pe Vlad Dobrescu, omul care m-a făcut să devin rapper și rapperul meu preferat până în ziua de azi, dar am avut plăcerea să lucrez cu el două zile pe săptămână, când venea să pună muzică la 99, în weekend. M-am distrat o grămadă cu el și am creat o legătură care a dus chiar la a fi co-host-ul lui la cea mai blană emisiune de hip hop din România, Mic Check cu Vlad Dobrescu. Alte momente minunate având în vedere background-ul meu în hip-hop și dragostea pentru rapperii români. Ce oameni am cunoscut și acolo … uau! Mulțumesc Dobrescu!

În 2014 am urcat prima oară pe scenă și viața mea s-a schimbat complet. Mi-am găsit pasiunea, ce căutăm toți toată viața și puțini dintre noi simt că au gasit-o cu adevărat. M-am îndrăgostit pentru prima oară. Și apropo de dragoste, și pe Andreea, soția mea am cunoscut-o tot în legătură cu Club 99. Cu doi ani înainte să urc pe scenă scrisesem pentru prima oară material dar nu am avut curaj să urc, mi se părea o porcărie ce aveam scris. Am realizat ulterior că nu contează materialul cu care urci pe scenă ci să urci. O porcărie a fost și setul cu care am urcat dar aveam o glumă bună și aia mi-a dat curaj. Bine, aia chiar a mers.

Bineînțeles că am avut niște super beneficii față de alți oameni care se apucau de stand-up. Legătura mea cu comedianții mai mari și prezența mea continuă la Club 99 m-a făcut să fiu prima opțiune pentru opener în turnee sau pentru când lipsea un comediant din line-up, la club. Am fost în primul meu turneu, cu Teo, după nici un an de stand-up și am început, în scurt timp să merg cu Micutzu, cu care eram prieten apropiat în perioada aia și cu care m-am super distrat în turnee.

Sunt oameni care cred că am avut noroc cu stand-up-ul, că e ușor să faci bani dar am avut o perioadă, la începutul carierei, în care aveam un job de zi, la birou, apoi job-ul de la Club 99, seara și mai făceam și stand-up. Și cu toate astea adunate câștigam vreo 4000 de lei. Rupeam 😅.

În 2018 a început podcastul Între Showuri cu Teo, Vio și Costel din care, în următorii ani, am ajuns să fac și eu parte și e din nou un highlight în viața și cariera mea. Tot în 2018 am avut și primul meu turneu național, alături de Sergiu Mirică și Victor Băra și trebuie să îi mulțumesc mult Narcisei Sîrboiu, managerul de la Club 99 și impresara lui Teo, Vio și Costel, care a crezut în mine când eram super ‘crud’ și toți 3 eram nepregătiți. Mai ales că nu a făcut nici un ban cu noi 🙂. Eu însă am făcut primii bani serioși din viața mea în turneul ăla. Țin minte că am strâns 9000 de lei după turneu, care erau 2000 de euro atunci și era uimitor pentru mine să am atâția bani. Îi aveam cash acasă și îi tot număram că nu îmi venea să cred.

Am vut plăcerea să organizez Open Mic-ul de la Club 99 timp de 3 ani și încă cred că a fost cel mai tare Open Mic care s-a făcut și o să se facă în România. Tot la Club 99 am filmat și cele 3 special-uri de stand-up care m-au adus și pe mine în atenția oamenilor, ca standuper. Acolo am început și proiectul la care am visat mult timp și pe care încă visez să îl continui, Un fel de Late Night cu Alex Mocanu, un late night show, produs independent.

În februarie 2020 mi-am dat demisia de la Club 99 fiindcă începuse să îmi meargă bine cu stand-up-ul și strânsesem și bani suficienți să îmi fac un studio de podcast. Despărțirea de 99 nu a fost așa de nowrocoasă cum a fost tot timpul petrecut acolo. A fost o super mândrie că mi-am dat demisia și pornesc pe drumul meu ca, o lună mai târziu să înceapă pandemia și lockdown-ul și cea mai mare panică din viața mea că nu mai aveam, dintr-o dată, nici o sursă de venit pe o perioadă nedeterminată. Nici măcar banii ăia de la stat nu puteam să îi iau. A fost horror dar tot din colaborarea cu Club 99 m-am scos anul ăla. Am inventat soluția tehnică pentru a face Stand-up Virtual și am făcut show-uri online cu Teo, Vio și Costel care au mers destul de bine. Iar în iarnă aveam deja studioul meu de unde am făcut multe show-uri corporate online, pe bani destul de buni.

Acum, la sfârșitul lui 2023 încep în sfârșit drumul meu în stand-up. Poți să vezi pe unde am show-uri sau să fii la curent cu proiectele mele pe alexmocanu.ro. Propriul meu drum totuși niciodată singur. Am o istorie cu cei mai mari comedianți de la noi. Pornesc cu mână de fani care m-au descoperit la Club 99 sau la Între Showuri cu Teo, Vio și Costel și pe care îi apreciez din suflet. Am primit o grămadă de ajutor în carieră și continui să primesc și acum de la comunitatea de stand-up care devine din ce în ce mai unită și mai frumoasă. Cu tot cu bisericuțele ei.

Toate astea ca să pot spune LA MULȚI ANI Club 99! Mulțumesc că mi-ai oferit un rost în viață și mi-ai adus niște oameni extraordinari în viață. Ești blană și sper să ne întâlnim cât mai des.
Mulțumesc Teo, Vio și Costel! Mulțumesc Narcisa! Mulțumesc echipei Club 99!

PS: Toto deja spune glume la Club 99